خرابی خازن کولر آبی یکی از رایج ترین مشکلات این دستگاه است که در زمان عیب یابی کولر آبی دیده می شود. دلایل گوناگونی باعث خراب شدن و سوختن خازن در کولرهای آبی می شود. شناحت این دلایل به شما کمک می کند تا در صورت خرابی به سرعت مشکل را شناسایی و رفع کنید و از بروز مشکلات جدی تر در کولر پیشگیری کنید.
با توجه به اهمیت این موضوع در این مقاله امدادکاران شما را با علت خرابی خازن کولر آبی ، علائم خرابی خازن کولر آبی و تست سلامت خازن آشنا می کنیم و به شما می گوییم چگونه این مشکل کولر آبی را رفع کنید.
در صورتی که برای تعمیر کولر آبی نیاز به تکنسین و تعمیرکار کولر آبی دارید کافیست از قسمت زیر سفارش خود را ثبت کنید و در غیر این صورت تا انتها مقاله با ما همراه باشید.
خازن یکی از مهم ترین قطعات در کولرهای آبی دو دور با خازن راه انداز است. این مدل از کولر آبی دو سیم پیچ اصلی و کمکی و یک خازن دارند که سیم پیچ کمکی و خازن به صورت سری در مدار قرار گرفته است.
در این کولرهای آبی خازن پیوسته کار می کند و انرژی برق و الکتریکی را در خود ذخیره می کند. با توجه به اهمیت خازن در کولرهای آبی خراب شدن آن مشکلات بسیاری در عملکرد این دستگاه ایجاد می کند.
معمولا خراب شدن خازن کولر آبی دلایل گوناگونی دارد. در این بخش برخی از مهم ترین دلایلی که باعث خراب شدن خازن در کولرهای آبی را بررسی خواهیم نمود.
نوسان ولتاژ جریان ورودی و سیم کشی کولر آبی اشتباه، یکی از برجسته ترین دلایل خرابی خازن کولر آبی محسوب می شود.
بروز نوسانات در ولتاژ ورودی با خرابی و معیوب شدن خازن دستگاه ارتباط مستقیم دارد. بر این اساس، در صورت بیشتر بودن ولتاژ ورودی از ولتاژ اسمی به خازن، احتمال آسیب دیدن این قطعه در کولر آبی بیش از پیش افزایش پیدا می کند.
از سوی دیگر، ایجاد نوسان در ولتاژ موجب افزایش شدت جریان و آمپر و متعاقب آن، بالا رفتن دمای خازن سیستم می شود. ادامه پیدا کردن این روند، ضمن کاهش کارایی و طول عمر خازن، زمینه مناسب برای آسیب دیدن این قطعه را فراهم می آورد.
از دیگر دلایل خرابی خازن کولر آبی می توان به خرابی و فرسودگی موتور دستگاه، اشاره نمود.
الکتروموتور کولرهای آبی از اجزای اصلی تعبیه شده در ساختار این سیستم به شمار می رود. موتور طراحی شده برای کولرهای آبی غالبا در دو مدل موتور دو دور با خازن راه انداز و موتور دو دور با مقاومت راه انداز می باشند. در ساختار بسیاری از دستگاه های کولر آبی عموما از موتور دارای خازن راه انداز استفاده می شود.
کارکرد مداوم کولر آبی برای بازه زمانی طولانی مدت و خاموش و روشن شدن های مستمر، به تدریج کیفیت و کارایی الکتروموتور را تحت شعاع قرار می دهد. مستهلک شدن موتور الکتریکی کولر، خرابی و معیوب شدن خازن دستگاه را به دنبال خواهد داشت.
افزایش دمای کولر آبی را باید از دیگر دلایل خرابی خازن کولر آبی دانست.
داغ شدن بیش از حد موتور الکتریکی، علاوه بر کاهش راندمان و بازدهی دستگاه، خرابی خازن کولر آبی را رقم می زند. همچنین، قرار گرفتن کولر آبی در معرض هوای گرم و عدم وجود تهویه مناسب، خراب شدن اجزا و قطعات آن مانند خازن و الکتروموتور را سرعت می بخشد. این امر به تدریج با سوختن قطعات اصلی و انتشار بوی سوختگی در کولر نمود پیدا می کند.
به منظور جلوگیری از این مشکلات مناسب است که از نصب کولر در محیط های بسیار گرم خودداری نمود. همچنین، طراحی تهویه مناسب ضمن ارتقای توان سرمایشی سیستم، در افزایش کارکرد قطعات و طول عمر مفید کولر آبی تاثیر بسزایی برجای می گذارد.
حتما بخوانید: آموزش نصب کولر آبی مرحله به مرحله
تنظیم نبودن تسمه کولر آبی در کاهش راندمان و بروز مشکلات احتمالی در قطعات کولر آبی بسیار تاثیرگذار است.
تنظیم بنودن تسمه کولر آبی، افزایش فشار به الکتروموتور کولر آبی را به دنبال دارد. این امر به تدریج موجب خرابی و حتی سوختن اجزای الکتریکی دستگاه مانند خازن می شود. تنظیم کردن تسمه کولر، از مناسب ترین راهکارها در جهت جلوگیری از بروز مشکلاتی این چنینی در اجزا و قطعات الکتریکی کولر آبی تلقی می گردد.
روشن بودن دستگاه برای بازه طولانی مدت را می توان از دیگر دلایل خرابی خازن کولر آبی قلمداد نمود.
کارکرد بیش از حد کولر آبی موجب وارد شدن فشار زیاد به قطعات و اجزای داخلی می شود. وارد شدن فشار به الکتروموتور ضمن افزایش دمای این قطعه، احتمال آسیب دیدن و خرابی خازن را بالا می برد.
همچنین، استفاده مستمر و مداوم از کولر آبی کارایی و بازدهی بهینه و متعاقب آن، طول عمر مفید دستگاه را به میزان چشمگیری کاهش می دهد.
به همین جهت، در مواقع غیر ضروری و رسیدن دمای محیط به شرایط ایده آل، مناسب است که نسبت به خاموش کردن کولر آبی اقدام نمود.
نکته: گرما و حرارت، از علل اصلی خرابی خازن کولر آبی به شمار می روند. به همین جهت، در فصول گرم سال می بایست از گرم شدن بیش از حد قطعات الکتریکی کولر آبی جلوگیری نمود.
خراب شدن خازن کولر آبی خود را با علائم و نشانه های گوناگونی بروز می دهد. در زیر با دو نشانه رایجی که نمایش آنها خبر از خراب شدن خازن کولر آبی می دهد آشنا خواهیم شد.
در مواقعی، ایجاد تغییر در شکل ظاهری خازن کولر آبی موید خرابی و معیوب شدن این قطعه می باشد.
نشت روغن در سطح خارجی، برآمدگی و ترک خوردگی، از علل اصلی تغییر شکل خازن کولر محسوب می شوند. در صورت مشاهده این موارد می بایست نسبت به تعویض خازن دستگاه مبادرت ورزید.
عدم توجه به این موضوع، آسیب دیدن سایر اجزای الکتریکی کولر آبی را به دنبال خواهد داشت.
کند شدن سرعت الکتروموتور، نمایانگر دیگر علائم خرابی خازن کولر آبی می باشد. موتورهای الکتریکی غالبا برای راه اندازی و کارکرد از سیم پیچ های مجزا و جداگانه برخوردار هستند.
در ساختار الکتروموتورهای دو دور معمولا یک سیم پیچ کمکی یک خازن در نظر گرفته شده است. این سیم پیچ ها با قرار گرفتن در مدار، زمینه مناسب برای راه اندازی و شروع به کار موتور الکتریکی را فراهم می آورند.
در صورت خرابی یا سوختن سیم پیچ راه انداز، علاوه بر مختل شدن این فرآیند، دور موتور دستگاه کاهش پیدا می کند.
حتما بخوانید: علت کار نکردن موتور کولر آبی چیست؟
تست سلامت خازن، از راهکارهای کاربردی به منظور رفع مشکل خرابی خازن کولر آبی تلقی می گردد.
این فرآیند غالبا با دستگاه مولتی متر انجام می شود. با این دستگاه امکان محاسبه کمیت های الکتریکی نظیر ظرفیت، مقاومت الکتریکی، جریان و ولتاژ خازن فراهم می گردد. برای انجام این کار:
1- ابتدا مولتی متر را بر روی حالت اتصال کوتاه تنظیم کنید.
2-سیم منفی و مثبت مولتی متر را به ترتیب به سیم منفی و مثبت خازن متصل نمایید.
3-شنیدن صدای بوق در این حالت، حکایت از سلامت خازن دستگاه دارد. همچنین، نمایش عدد صفر پس از اندازه گیری مقاومت پایانه های خازن توسط دستگاه مولتی متر، نمایانگر خراب بودن خازن کولر می باشد. در چنین شرایطی، می بایست نسبت به تعویض خازن دستگاه اقدام نمود.
در صورت خراب شدن و سوختن خازن کولر آبی، تعویض بهترین راه حل است. انجام این کار سخت نبوده و تنها کافیست مواردی که در ادامه بیان می کنیم را به ترتیب اجرا کنید. برای انجام این کار:
1-ابتدا باید موتور دستگاه را به صورت کامل باز نموده تا امکان دسترسی به خازن قدیمی و معیوب وجود داشته باشد.
2-پس از مشاهده خازن کهنه، آن را از جایش خارج کرده و خازن سالم، جایگزین می شود.
3-به طور معمول، در خازن های راه انداز دو فیش ترمینال وجود دارد. یکی از فیش های ترمینال به فیش پلاتینی کلید گریز از مرکز و دیگری به فیش پایانه سر سیم رابط سیم پیچ اتصال پیدا می کند.
نکته: در صورتی که شناخت درست و کاملی از موتور کولر آبی و قطعات آن ندارید از باز کردن موتور خودداری کنید و تعویض خازن کولر آبی را به یک تعمیرکار حرفه ای واگذار کنید. چرا که موتور از قطعات گوناگونی تشکیل شده و در صورت نداشتن شناخت کافی ممکن است بعد از باز کردن نتوانید به درستی آن را ببندید.
امدادکاران یکی از بهترین مراکز تعمیر و سرویس کولر آبی در تهران است. این مرکز آماده خدمت رسانی در زمینه تعمیر انواع کولر آبی از قبیل تعمیر کولر آبی آبسال، برفاب، ارج و غیره می باشد. تعمیرکار کولر آبی امدادکاران، ابتدا به صورت تلفنی مشکل دستگاه شما را عیب یابی کرده و در صورت امکان راهنمایی های لازم را برای تعمیر دستگاه توسط خودتان ارائه می دهد. اگر مشکل به این صورت حل نشد کافیست با امدادکاران تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید